— Alles wat u moet weten —

zorgverzekering 2018 vergelijken

Belangrijkste zorgverzekering informatie

Lees hier de belangrijkste zorgverzekering informatie en vind snel een nieuwe zorgverzekering via onze onafhankelijke en zorgverzekering vergelijker.
Via de zorgverzekering vergelijker op zorgverzekeringexperts.nl kunt u snel een nieuwe zorgverzekering vinden. De premies staan naar hoogte gerangschikt. Dit maakt het extra makkelijk om de meest voordelige zorgverzekering te kiezen. Het enige wat u hoeft te doen is de zorgverzekering van uw keuze aan te klikken en deze af te sluiten. Hieronder kunt u de belangrijkste zorgverzekering informatie lezen (inclusief informatie over zorgverzekering 2018) zodat u een nog betere keuze kunt maken.

Informatie zorgverzekeringen in vogelvlucht

Basisverzekering
Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Met de basisverzekering bent u verzekerd van medisch noodzakelijke zorg. U kunt door een zorgverzekeraar niet geweigerd worden om een basisverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars zijn namelijk verplicht iedereen voor de basisverzekering te accepteren.

Voorbeelden van zorg die door de basisverzekering worden vergoed:
– Geneeskundige zorg door een huisarts, medisch specialist of verloskundige
– Geneesmiddelen
– Kraamzorg
– Spoedeisende hulp
– Ziekenhuisverblijf

Eigen risico
De basisverzekering kent een verplicht eigen risico. Dit is het bedrag dat u per jaar zelf moet betalen. Bepaalde vormen van zorg vallen niet onder het eigen risico, hierbij kunt u denken aan zorg door de huisarts, verloskundige zorg of kraamzorg. In 2018 bedraagt het eigen risico € 385. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Het is mogelijk om te kiezen voor een hoger eigen risico, dit wordt het vrijwillig eigen risico genoemd. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico dat u kiest, des te meer korting krijgt u op uw zorgpremie. Het is niet mogelijk om het eigen risico te verlagen of af te kopen.

Drie soorten basisverzekeringen
De inhoud van de basisverzekering wordt door de Nederlandse overheid bepaald en is inhoudelijk voor alle zorgverzekeraars gelijk. Het is mogelijk om te kiezen uit drie soorten basisverzekeringen: restitutiepolis (vrije zorgkeuze), naturapolis (gecontracteerde zorg) of budgetpolis (gecontracteerde zorg waarbij de verzekerde een zeer beperkte keuze uit zorgverleners heeft, ook wel selectief polis genoemd). De restitutie verzekering is de duurste basisverzekering, de budgetpolis de goedkoopste. Niet alle zorgverzekeraars bieden verschillende basisverzekeringen aan. Zo bieden zorgverzekeraars zoals DSW en OHRA alleen een restitutie verzekering aan.

Aanvullende verzekering
Een aanvullende verzekering is een extra zorgverzekering. Er zijn diverse soorten aanvullende zorgverzekeringen die afgesloten kunnen worden zoals een aanvullende tandartsverzekering, aanvullende verzekering voor fysiotherapie of aanvullende verzekering voor de aanschaf van brillen en lenzen. In tegenstelling tot de basisverzekering is het zorgverzekeraars toegestaan om verzekerden voor een aanvullende verzekering te weigeren. Het wel of niet afsluiten van een aanvullende verzekering hangt af van uw persoonlijke situatie. Verwacht u bijvoorbeeld in een jaar hoge kosten voor de tandarts of fysiotherapie, dan is het raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten. Weeg altijd de te verwachten kosten af tegen de jaarpremie die u betaalt voor aanvullende zorgverzekeringen.

Zo vindt u de beste informatie over de vergoedingen van zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars stellen ieder jaar downloadbare documenten ter beschikking waaruit precies uit afgeleid kan worden welke zorgkosten wel en niet worden vergoed. Wanneer u zorgverzekeringen gaat vergelijken is het raadzaam om niet alleen op de premie te letten, maar ook op de vergoedingen. Kies bijvoorbeeld drie zorgverzekeraars uit die u aanspreken en print van deze zorgverzekeraars de vergoedingen uit. Zodoende kunt u de voorwaarden naast elkaar houden en de juiste keuze maken voor een nieuwe zorgverzekering.

Informatie zorgverzekering 2018

Voor 19 november 2017 moeten alle zorgverzekeraars in Nederland de premie voor basisverzekering 2018 bekend hebben gemaakt. DSW heeft traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar haar premie basisverzekering 2018 bekend gemaakt. De DSW basisverzekering bedraagt de jaarpremie in 2018 € 1.290- ofwel € 107,50 per maand.
Kosten zorgverzekering 2018
Eigen risico: € 385,00
Gemiddelde premiestijging ten opzichte van 2017: € 8,00 per maand (€ 96,00 op jaarbasis)
Stijging zorgtoeslag ten opzichte van 2017: +- € 80,00 op jaarbasis

Overstappen zorgverzekering 2018
Het opzeggen van uw huidige zorgverzekering (2017) dient u voor 1 januari 2018 te doen. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot 1 februari 2018 waarbij uw nieuwe zorgverzekering met terugwerkende kracht op 1 januari 2018 ingaat. Ook wanneer u pas in januari 2018 een nieuwe zorgverzekering kiest, dient u uw oude zorgverzekering voor 1 januari 2018 opgezegd te hebben.